> Imobiliare: 2013

Avantajele si dezavantajele scaunelor tapitate cu mesh

     Orice scaun de birou, are avantajele si dezavantajele sale. In cele ce urmeaza mi-am propus sa va prezint avantajele si dezavantajele scaunelor directoriale acoperite cu tapiterie din mesh. Principalele avantaje sunt:
1.       confortul. Datorita acestui material moale si placut la atingere, scaunul asigura un confort foarte ridicat.
2.       gama variata de culori. Spre deosebire de scaunele ergonomice tapitate cu piele ecologica sau naturala, scaunele cu mesh sunt disponibile intr-o gama foarte larga de culori si modele. Datorita acestei caracterisitici, scaunul se integreaza cu succes in orice decor de birou.
3.       pretul scazut. La scaunele de birou tapitate cu astfel de material sunt practicate preturi scazute. Nu trebuie sa le confundam cu produsele de proasta calitate; acestea sunt in general scaune rezistente in timp, dar datorita tapiteriei  din mesh care este foarte ieftina, in comparatie cu alte materiale, si pretul scaunului este mai scazut.


       Ca principale dezavantaje ale scaunelor tapitate cu mesh sunt prezentate:
1.          rezistenta mai mica in timp a tapiteriei. Tapiteria acestor scaune prezita o durata de viata mai mica fata de tapiteriile realizate din alte materiale. Partea buna este ca aceasta se poate schimba foarte si cu costuri relativ mici.
2.          usurinta cu care se murdaresc. Aceste scaune se pot murdarii foarte usor cu diverse substante. Vestea mai putin buna este ca astfel de pete nu mai dispar de pe suprafata scaunului sau ies foarte greu.

Preturile in Sibiu

Preturile apartamentelor in Sibiu sunt in scadere, incepand cu sfarsitul anului trecut, valoarea acestora fiind cu 3% mai mica fata de aceeasi perioada din 2012, cu alte cuvinte pretul unui metru patrat dintr-un apartament vechi a ajuns la 720 de euro, in timp ce pentru apartamentele noi, aproape 800 de euro.
In inima orasului, un apartament cu doua camere se vinde cu 48.000 de euro, iar in alte cartiere, precum Lazaret cu 24.000 de euro, Tiglari 25.000 de euro, Vasile Aron, Strand, Valea Aurie, Terezian, Hipodrom, preturile se pot modifica in functie de apropierea de statii de autobus, suprafata, dotari si etaj, astfel preturile fiind situate intre 18.000 si 40.000 de euro.
Apartamentele vechi cele mai scumpe se vand in Bucuresti, unde pretul mediu pentru un metru patrat este de 990 de euro, in Cluj-Napoca 980 de euro, iar in Iasi de 890 de euro. Cele mai ieftine preturi sunt in Satu-Mare unde pentru un metru patrat intr-o locuinta veche nu este nevoie de mai mult de 540 de euro, Baia Mare cu 520 de euro sau Resita cu 470 de euro.

Pretul chiriilor in Iasi nu scad

Chiar daca atat elevii cat si studentii sunt in vacanta pana in luna septembrie, se pare ca pretul chiriilor nu este in scadere, chiar daca in anii trecut, in aceasta perioada se intampla astfel. Se pare ca majoritatea locuitorilor inchiriaza apartamente in zona Podu Ros, pentru ca se afla aproape de noul complex Palas, insa nici preturile nu sunt foarte mari. Persoanele care isi doresc sa fie si mai aproape de complex, vor fi nevoite sa pregateasca 500 de euro pentru un apartament de lux cu doua camere.
Fata de alte orase mari din tara, preturile pentru inchirierea locuintelor aflate in centrul orasului, incep de la 220 de euro, si in functie de etaj, suprafata si facilitate, pot ajunge si pana la 500 de euro. De exemplu in zona Moldova Mall, bulevardul Stefan cel Mare sau Independentei, chiriile sunt in jur de 250 de euro pentru un apartament cu doua camere, iar pentru cele cu trei camere se poate ajunge si la 300-400 de euro pe luna. Cei care doresc sa se cazeze intr-un numar mai mare si au nevoie de patru camere, trebuie sa plateasca in jur de 400-450 de euro,  iar pentru o garsoniera in majoritatea zonelor nu este nevoie de mai mult de 150 de euro.

Piata imobiliara a capitalei in prezent

Treptat cresc salariile celor angajati de stat, iar acest fapt se oglindeste in cererile proprietarilor de apartamente din capitala, chiriile crescand cu 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in ciuda faptului ca preturile apartamentelor sunt in scadere. Cu alte cuvinte, scad preturile apartamentelor, insa cresc chiriile, iar aceasta situatie este intalnita si in alte orase mari din tara, Constanta, Timisoara sau Cluj-Napoca.
Indiferent de numarul de camere al unui apartament, toti proprietarii cer chirii mai mari, de exemplu, pentru o garsoniera se cere in medie 230 euro in Bucuresti, iar in capitala Moldovei, circa 150 de euro pe luna. Pentru apartamentele cu doua camere se cere 325 de euro, fata de 310 euro care trebuiau paltiti anul trecut. In cel mai ieftin cartier din capitala, un apartament cu doua camere se inchiriaza cu 70% mai putin decat o garsoniera in cea mai scumpa zona.

Inchirieri in regim hotelier in orasele de la munte

Chiar daca in timpul verii majoritatea persoanelor prefera sa ajunga pe litoral, sunt unii care prefera muntele, iar cei care nu dispun de fonduri foarte mari pentru concediu, atunci este bine de stiut ca pot apela oricand la inchirierea unor apartamente in regim hotelier. Astfel cine doreste sa inchirieze o garsoniera mobilata trebuie sa scoata din buzunar circa 70 de lei pe noapte pentru Poiana Brasov, in timp ce in Muntenia sau Bucovina, aceste preturi nu depasesc 80 de lei pe noapte.
In cartierul brasovean Racadau, se poate inchiria o garsoniera cu pretul de 80 de lei pe noapte, insa tariful poate scadea semnificativ in functie de perioada dorita, insa si de numarul de nopti. In plus in acelasi cartier se pot gasi si pensiuni unde preturile pentru o camera dubla debuteaza de la 90 de lei.
In plus persoanele care doresc sa mearga la munte alaturi de un grup mare de prieteni, pot inchiria o intreaga vila cu mai multe camere pentru circa 5.000 pe luna, iar daca se doreste un numar mai mic de nopti sau diferite statiuni, pot apela la Busteni pentru o vila ce poate sa gazduiasca peste 25 de persoane, iar pretul este de aproximativ 1.000 de lei pe zi.

In Detroit se cumpara case cu putini dolari

Locuintele din orasul Detroit nu valoreaza mai mult de cativa dolari, iar scaderea imobilelor este datorata de faptul ca orasul a intrat in faliment, iar primaria nu mai poate face fata datoriilor. Preturile in capitala statului Michigan au scazut cu mai mult de 80%. Dupa faliment, majoritatea locuitorilor au decis sa se mute, astfel una din cinci case este parasita. In urma cu trei ani, un cuplu a decis sa isi vanda locuinta cu doua 1 dolar, asta la putin timp dupa ce au achizitionat-o cu 65.000 de dolari.

Acesta nu este singurul caz, iar aici exista sute de case care costa mai putin de 100 de dolari, gasindu-se locuinte cu trei dormitoare si doua bai pentru doar 30 de dolari.

Datorita crizei economice si decaderea companiilor celebre Chrysler si Genera Motors, peste 200.000 de locuitori au decis sa paraseasca orasul, iar datoria acestuia se ridica la circa 20 de miliarde de dolari.

Diferenta de pret la apartamente in Romania

Diferenta dintre Bucuresti si orasele mici din tara este foarte mare atat din punct de vedere economic, cat si al numarului de locuitori prezenti pe metru patrat. Astfel ca, in mod logic, si preturile la case si apartamente sunt destul de diferite. Daca pentru un apartament sau o casa intr-un oras precum Slatina putem plati chiar si 10 mii de euro, in Bucuresti preturiile incep de pe la 30 mii de euro pentru un apartament confort doi.
Exista si in capitala zone cu preturi extrem de scazute, precum Ferentari, insa aceasta este doar o exceptie.
Sunt insa si orase mai mici, dar cu preturi destul de ridicate pe partea imobiliare, precum Brasovul, unde apartamentele si casele sunt la preturi precum in capitala.

Constructorii imobiliari in declin total

In Bucuresti tot mai multe cartiere rezidentiale si zone comerciale sunt libere si nu reusesc sa-si gaseasca un proprietar. O prima cauza este fara indoiala imposibilitatea cetateniilor de a mai lua rate de la banca intr-un mod atat de usor precum in 2008. Daca atunci se dadeau credite doar cu buletinul, acum cel care doreste sa ia un credit va trebui sa aiba ceva vechime la locul actual de munca si un salariu destul de bun.
Constructorii de imobiliare au ramas cu foarte multe proiecte neterminate, sau cu apartamente pe care nu au reusit sa le vanda, datorita cereri extrem de scazute. Astfel ca nici chiar ajutorul de la stat nu a reusit sa mai puna pe picioare constructorii romani, multi dintre ei intrand in insolventa.

Exclus parter si ultimul etaj...

Aceasta cuvinte pot fi intalnite in cele mai multe dintre anunturile celor care cauta sa cumpere o garsoniera sau un apartament la bloc. Daca in cazul constructiilor noi, penthouse-urile au cel mai mare pret din imobilul respectiv, in cazul blocurilor vechi, situatia sta exact invers. Persoanele care au ghinionul sa detina un apartament sau o garsoniera la parter sau la ultimul etaj, sunt nevoiti sa ceara cu pana la 11,5 la suta mai putin, decat cei care vand la etaje intermediare. Cumparatorii spun ca se feresc sa cumpere la ultimele etaje ale blocurilor de teama eventualelor inundatii sau a unui cutremur, a caldurii mai mari pe timp de vara, chiar si datorita cazurilor in care nu functioneaza liftul si vor fi nevoiti sa urce atatea etaje pe scari (vara in special, iarna fiind un avantaj, oferind ocazia respectivei persoane de a se incalzi). Parterul este evitat in special datorita unor eventuale spargeri, mirosului de la subsol, zgomotului produs de traficul intens, teama de rozatoare si gandaci. Cu toate acestea, cei care stiu sa rezolve problemele de mai sus, deoarece solutii exista, pot achizitiona locuinta foarte ieftin, putand sa mai negocieze primul pret cerut de vanzator, daca ii expun acestuia presupusele dezavantaje.

Piata imobiliara viitor incert!

Vitorul nu se citeste in stele ci in previziunile bazate pe studii amanuntite ale uneor specialisti in diverse domenii. Vorbind despre evolutia economia a Romanieie, cu voce timida dar sigur de informatia oferita analistii, sustin ca anevoiasa criza isi face bagajele si in urmatoarea perioada isi va lua ramas bunad e la tara noastra.

Aceasta informatie, bucura investitorii de pe piata imobiliarelor care spera la o dezmortire a tranzactiilor de locuinte. In ultimii ani din cauza problemelor financiare, majoritatea celor care cautau o locuinta s-au axat pe inchirieri, vanzarile imobiliare scazand simtitor.
2013 pare a fi insa un an infloritor in domeniul pietei locuintelor, vanzarile crescand cu aproximativ 25% comparativ cu ultimul trimestru al lui 2012. Marii agenti imobiliari sustin ca daca trendul ascendent se va mentine, in uramtaore peroada vor exista cresteti substantiale ale puterii de cumparare pe piata imobiliarelor.

Ofertele firmelor imobiliare din ce in ce mai atractive, cu preturi  pentru orice buzunar,  incearca sa atraga privirile clientilor dornici de o locuinta la cheie.
Revenind la previziunile facute in domeniul imobiliarelor, trebuie sa stiti ca se analistii se tem de o noua prabusire a pietii, pentru ca situatia economica a tarii nu este foarte stabila. Asa ca ei va sfatuiesc sa profitati de aceasta peroada si sa faceti tranzactiile imobiliare pe care le doriti.